Hvorfor ull?

Som tidligere helsepersonell har vi ofte kommet i kontakt med eldre mennesker som varmt har delt sine erfaringer med bruk av ull. Ullplaggene har ikke alltid hatt den glatte og flotte strukturen som dagens vevemetoder tillater. Mange har nok derfor følt det “klø” mot kroppen selv om ullen var ubehandlet. Men dette ubehaget kunne likevel ikke ta bort opplevelsen av en behagelig varme og de mange gode helsemessige erfaringene folk gjorde. I dag gjør nye generasjoner de samme erfaringene:
Det vi vet bekreftes av mange fornøyde kunder. Ull kan forebygge forkjølelser, øreverk, blærebetennelse, luftveisinfeksjoner og liggesår. I tillegg gir en jevn behagelig varme lindring til mange mennesker med ledd- og muskelsmerter

Hva gjør ubehandlet ull så spesiell ?

Vi vil her gi noen fakta om ubehandlet ull som det kan være nyttig å merke seg :

Ubehandlet ull isolerer meget godt mot kulde og varme
Ullens fibere danner millioner av små luftrom. Dette gjør at tøy av ubehandlet ull inneholder opptil 80% luft. Luften varmes opp av kroppstemperaturen og danner et behagelig “varmeskjold” rundt kroppen din. Ull “puster” og virker varmeregulerende. Dette gjør at ullen også isolerer meget godt mot varme. Mennesker i sydlige strøk bruker ull til beskytte seg mot sola. Det samme gjør mennesker som arbeider i metallindustrien i nærheten av høye temperaturer.
Ubehandlet ull deg varmer også i fuktig tilstand
Ubehandlet ull kan suge til seg inntil 40% av sin egen vekt og likevel kjennes tørr mot kroppen.
Ubehandlet ull er tungt antennelig
Klær som er produsert av ubehandlet ull brenner ikke. Faller en glo på et slikt plagg vil ikke plagget kunne ta fyr. Gloen kan imidlertid kunne ulme seg igjennom plagget, men da kun forårsake en begrenset, lokal skade.
Ubehandlet ull klør ikke
Ubehandlet ull inneholder lanolin. Sammen med dagens strikkemetoder gjør dette at ullen får en glatt og behagelig overflate. Dersom ullen vaskes med syntetiske vaskemidler derimot, vil disse kunne tørke ut ullfibrene. Fibrene vil da “reise seg” og begynne å klø mot huden. Slike plagg vil også over tid også virke litt stive og tørre. Mange har dessuten så liten erfaring med ubehandlet ull at de kan forveksle ubehandlet ull med ull som på forskjellig måte er behandlet. Ofte er det de kjemiske stoffene som plagget er behandlet med som forårsaker kløen, mer enn selve ullen. En må heller ikke glemme at opplevelsen av at ull klør ofte også kan overføres til barnet gjennom foreldres holdninger, som igjen har fått høre det av sine foreldre.
Ubehandlet ull virker mot bakterier
Svette og urin reagerer med lanolin som danner såpe som er virksom mot bakterier. Dette er grunnen til at ubehandlet ull har en så god forebyggende og behandlende effekt på f. eks urinveisinfeksjon/blærekatarr.
Ubehandlet ull trenger sjeldnere vaskes enn andre tekstiler
Ubehandlet ull “renser seg selv”. Når lanolinen kommer i kontakt med fuktighet, som f.eks. svette, dannes såpe som gjør at smuss ikke så lett trenger inn i plagget, og svette ikke så lett “setter seg fast” som sjenerende lukt. Ubehandlet ull luftes. Ved vask av ubehandlet ull
Ubehandlet ull blir ren ved 30 grader
Svært få er allergiske mot ubehandlet ull
Det kan selvfølgelig forekomme allergi mot ull, men dette er svært sjeldent. Det mange derimot reagerer på er superwashbehandling, møllbehandling, bleking og farging.